Loading ...

Parodontale (tandvlees) aandoening

Parodontale (tandvlees) aandoeningen, waaronder gingivitis en parodontitis, zijn bacteriële infecties. Wanneer u dit niet laat behandelen, kan het leiden tot verlies van uw tanden. Het woord parodontaal betekent letterlijk ``rondom de tand``. Parodontitis is een chronische bacteriële infectie dat het tandvlees en het bot rondom uw tanden aantast.

Parodontale aandoeningen kunnen een of meerdere tanden aantasten. Het begint met bacteriën in de tandplak (het kleverige, kleurloze laagje op uw tanden) dat uw tandvlees irriteert en ervoor zorgt dat deze ontstoken raakt.

Bij de mildste vorm van de ziekte, gingivitis, wordt het tandvlees rood, iets gezwollen, tevens kan het tandvlees gemakkelijk bloeden. Er is meestal weinig of geen ongemak. Gingivitis wordt vaak veroorzaakt door niet optimaal reinigen. Gingivitis is omkeerbaar met een professionele behandeling en een goede mondzorg thuis.

Onbehandelde gingivitis kan leiden tot parodontitis. Na verloop van tijd, kan de tandplak zich namelijk gaan uitbreiden en onder het tandvlees groeien. Toxine dat geproduceerd wordt door bacteriën in tandplak irriteren het tandvlees. Het toxine stimuleert een chronische ontstekingsreactie, waarbij de weefsels en het bot, die de tanden ondersteunen afgebroken worden en verloren gaan.

Tandvlees komt los van de tanden en vormen pockets (ruimte tussen de tanden en het tandvlees) die ontstoken raken. Naarmate de aandoening vordert, verdiepen de pockets en meer tandvlees en bot gaan verloren. Vaak heeft dit destructieve proces zeer milde symptomen, zoals bloeding van het tandvlees of een slechte adem. Maar, uiteindelijk, kunnen de tanden los gaan zitten en uitvallen. Dit proces kan heel langzaam verlopen in een aantal jaren. Echter, regelmatig kan het proces zeer agressief verlopen met verlies van tanden in een aantal maanden.

Types parodontale aandoeningen

Er zijn vele vormen van parodontale aandoeningen. Hieronder worden de meest voorkomende toegelicht:

Gingivitis

Gingivitis is de mildste vorm van parodontitis. Deze aandoening zorgt ervoor dat het tandvlees rood en opgezwollen wordt en snel gaat bloeden. Er is meestal weinig of geen ongemak in dit stadium. Gingivitis kan onder controle gehouden worden door een professionele behandeling en een goede thuis mondverzorging.

Agressieve Parodontitis

Dit is een vorm van parodontitis die optreedt bij patiënten die over het algemeen klinisch gezond zijn. Gemeenschappelijke kenmerken zijn een snel verlies van tanden, bot destructie en familiaire aggregatie.

Chronische Parodontitis

Dit is een vorm van parodontitis dat resulteert in een ontsteking in het steunweefsel van de tanden, progressieve aanhechting- en botverlies wordt gekenmerkt door pocket vorming en/of de recessie van gingivia. Deze vorm wordt herkend als de meest voorkomende vorm van parodontitis. Ook komt deze vorm vaak bij volwassenen voor, maar kan ook op elke leeftijd voorkomen. Progressie van aanhechtingsverlies is meestal langzaam, maar perioden van snelle progressie kunnen optreden.

Parodontitis als een manifestatie van systemische ziekten
Parodontitis wordt ook wel regelmatig met een van de verschillende systemische ziekten, die vaak op jonge leeftijd beginnen, in verband gebracht, zoals diabetes.

Necrotiserende Parodontitis

Een infectie die gekenmerkt wordt door necrose van gingivale weefsels, parodontale ligament en alveolaire bot. Deze zijn de meest waargenomen afwijkingen bij personen met een systemische aandoening, zoals bij een HIV infectie, ondervoeding en immunosuppressie.

Diagnose

Soms is de enige manier om een parodontale aandoening op te sporen door middel van een parodontale evaluatie. Dit is vooral belangrijk in de volgende situaties:
volgende situaties: Als u last heeft van een van de volgende symptomen van parodontitis, waaronder:

  • Tandvlees dat makkelijk bloedt, zoals tijdens het poetsen of flossen
  • Rood, opgezwollen of gevoelig tandvlees
  • Tandvlees dat is weggetrokken van de tanden
  • Aanhoudende slechte adem
  • Pus tussen de tanden en het tandvlees
  • Losse of gescheiden tanden
  • Een verandering in de manier waarop u uw tanden in elkaar passen als u bijt.

Als u een familie lid heeft met parodontitis.
Uit onderzoek is gebleken dat de bacteriën die parodontitis veroorzaken door het speeksel kunnen gaan. Dit betekent dat het gemeenschappelijke contact van speeksel binnen gezinnen, kinderen en koppels risico lopen om in contact te komen met parodontitis van een ander (familie) lid.

Als u een hart- en vaatziekte, diabetes, luchtwegenaandoening of osteoporose heeft.
Lopende onderzoeken constateren dat parodontitis wellicht gekoppeld is aan deze ziektes. De bacteriën die geassocieerd worden met parodontitis kunnen zich verplaatsen in de bloedbaan en een bedreiging vormen voor andere delen van het lichaam. Gezond tandvlees is belangrijk voor een gezond lichaam.

Voor deze behandelingen volgende codes declareren we Code A: Verdoving Code T: Tandvleesbehandelingen (parodontologie) Code C: Consultatie en diagnostiek Opnieuw de link naar www.allesoverhetgebit.nl tarieven 2019.