Angst Patiënt

Mondhygiëne en preventie

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat je je kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts/ mondhygiënist. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts/ mondhygiënist, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

Mondhygiënist

Als je je bezoek aan de mondhygiënist vaak lang uitstelt, gaat het gebit zichtbaar achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven zeker geen goed. Je realiseert je wellicht steeds meer dat er van alles aan je gebit gedaan moet worden, waardoor de drempel steeds hoger wordt. Je zult dus iets aan de angst moeten laten doen. En dat liever vroeger dan later. Dan is het beter dit zo snel mogelijk te doen, omdat de schade altijd minder is dan wanneer je het nog langer uitstelt. Een aantal zaken is hierbij van belang:

  • Praat er met je mondhygiënist hier over. Gebruik de hulp van hem/haar om je te motiveren en de juiste hulp te vinden.
  • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun mondhygiënist. Wie staat bekend als aardig, wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om? Zo vind je een aardige mondhygiënist bij jou in de omgeving.
  • Het is belangrijk dat je zelf de eerste afspraak maakt. Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de mondhygiënist af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.
  • Schakel anderen in om je te helpen je aan de afspraak te houden. Zij kunnen je blijven motiveren toch te gaan (’s ochtends afhalen met een ontbijtje), om je te brengen (en er zeker van te zijn dat je op het laatste moment niet toch een andere afslag neemt) en om je tijdens zo’n eerste bezoek te steunen of eventueel het woord te doen als dat nodig is.
  • Bereid de afspraak met de mondhygiënist goed voor. Wat wil je wel en wat wil je beslist niet? Heb je voorkeuren van hoe mondhygiënist met je dienen om te gaan? Zorg dan dat de nieuwe mondhygiënist die informatie krijgt. Als je bang bent dat je het zal vergeten te vertellen, schrijf deze informatie dan even op.

Bij ons wordt u altijd behandeld met AIRFLOW PROPHYLAXIS MASTER.