Tanden bleken

Tanden laten bleken door een mondhygiënist

Roken, te veel thee of koffiedrinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op je tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Hoe ontstaan gele tanden?

De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnenuit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.

Tanden Bleken Schijndel

Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener

De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.

Thuisbleekmethode

In onze praktijk zijn er meerdere tandartsen aanwezig, die toezicht houden op tandenbleken.

De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de mondhygiënist je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal zij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen.

De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk. Daarom moet je tijdens bleken rekening houden met gekleurde voedingswaren, dranken en roken. Deze kunnen het resultaat van het bleken beïnvloeden.

Tanden Bleken Schijndel
Tanden Bleken Schijndel