Mondverzorging

Deskundig advies en uitleg van de mondhygiënist

Wij geven je graag uitleg over je klachten of vragen. En adviseren je hoe jij je mond het best verzorgt en gezond houdt. Wij geloven namelijk dat je zelf veel kunt doen om jouw mond gezond te houden.

Tanden poetsen

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel.

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer je poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Geavanceerde elektrische tandenborstels hebben een timer die je in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met te veel druk wordt gepoetst.

Hoe poets je je tanden goed?

Interdentale reiniging

Twee keer per dag je tandenpoetsen is niet voldoende als je je gebit gaaf en gezond wil houden. We moeten ook spoelen met mondwater en regelmatig flossen of een rager of stoker gebruiken. Het is nodig om ook tussen de tanden in schoon te maken omdat 40% van je tandoppervlak zit tussen je tanden.

Met tandenpoetsen heb je dus die 60%. Het is fijn dat je twee keer per dag poetst. Maar als je niet tussen je tanden in schoonmaakt, vergeet je 40% van je tandoppervlak.

75% van alle gaatjes die tandartsen ontdekken zit tussen de tanden.

Extra reiniging is dus wel geboden. Maar welke methode moet je nou kiezen, dat kun je beter met je mondhygiëniste bespreken. Net zo goed als dat je iedere dag je tanden poetst, zou je iedere dag tussen je tanden in ook schoon moeten maken om dat ook vol te kunnen houden zijn er een heleboel trucs.

Zet ze op een goede plek binnen bereik. Het hoeft namelijk niet samen met tandenpoetsen te gebeuren. Zorg dat je een of meerdere interdentale hulpmiddelen zoals stokers, ragers en flos altijd in huis hebt.

Stokers

Een van de manieren om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken, is met een tandenstoker.

Hoe poets je je tanden goed?

Rageren

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die zeer geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en het is van groot belang dat je het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje je tanden niet raakt. Ragers zijn de meest effectieve manier om tussen de tanden en kiezen te reinigen, mits de juiste maat en techniek wordt gebruikt. Een tandarts en/of mondhygiënist kan je helpen met het bepalen van de juiste grootte van de rager.

Hoe poets je je tanden goed?

Flossen

Flossen is het meest geschikt voor plaatsen waar je tanden en kiezen dicht tegen elkaar aan staan. Flossdraad is namelijk dun genoeg om daartussen te passen. Omdat goed flossen lastig is, zal over het algemeen eerst gekeken worden of een stoker of rager past.

Hoe poets je je tanden goed?